272 Kilogramlık “Ölü Uydu” Bu Gece Dünya’ya Çarpacak!
Yıllar önce uzaya gönderilen ve artık hizmet dışı olan ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 272 kilogram taşıma kapasiteli Reuven Ramaty Yüksek Enerjili Güneş Spektroskopik Görüntüleyici (RHESSI)uydunun çarşambayı perşembeye bağlayan gece Dünya’ya düşmesinin beklendiğini duyurdu.
RHESSI uydusu, 2002’den 2018’e kadar aktif olmuştu. 20 yılı aşkın süredir uzayda bulunan uydu, görev süresi boyunca uzayda kaldı. Güneş ışınları NASA’nın bu kadar güçlü enerji patlamalarının ardındaki temel fiziği anlamasına yardım etmişti. Ayrıca 16 yıllık görevi sırasında 100.000’den fazla güneş olayı kaydetti.
NASA’ya göre nereye düşeceği bilinmeyen uydu için insanlara zarar verme olasılığı çok düşük.
ABD Savunma Bakanlığı’ndan bilgi alan NASA, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, uydunun bu gece saat 04:30’da Dünya atmosferine gireceğinin tahmin edildiğini söyledi. Salı günü bu sefer 04:40ve bu sürenin artı veya eksi 10 saat değişebileceği belirtildi.
Ayrıca, ajans çoğu atmosfere girdiğinde yanar. beklemek; Ancak bazı bölgelerin yüzeye çıkabileceğini belirtti. Uydunun nereyi vuracağı açıklamalarda yer almazken NASA, düşmeden kaynaklı herhangi bir insani zarar görme ihtimalinin olduğunu belirtti. 2467’de çok az olasılık varkatma.
Dünya yörüngesinde milyonlarca “uzay enkazı” var
RHESSI’nin gezegenimize dönüşü, Dünya’nın yörüngesinin kalabalıklaştığını ve “uzay enkazı” sayısının hızla arttığını bir kez daha hatırlatıyor. Avrupa Uzay Ajansı’nın iddiaları ise 10 santimetreden büyük. 36500 adet, ortada 1 ila 10 cm 1 milyon adet, 1 cm ila 1 mm ortasında, yakl. 130 milyon parçauzay çöpünün yörüngede olduğunu gösterir.
Bu cisimlerin sayısının fazla olması hem gezegenimiz hem de uzay çalışmaları için büyük tehlike arz ediyor. Uzay çöpleri saldıkları kimyasallarla Dünya’ya zarar verirken, çok hızlı hareket ettiklerinden aktif uydular ve mürettebatlı veya mürettebatsız uçuşlar için de büyük risk oluşturuyor.